WandenGehard glas

De header foto bovenaan deze pagina is wellicht niet zo passend gekozen voor een aanbieder van (hele en dus niet gebroken) glazen wanden... De foto is echter wel heel typerend voor gehard glas vanwege het breukpatroon. Gehard veiligheidsglas is speciaal behandeld glas. Het glas is door extreme verhitting vijf keer sterker geworden dan gewoon glas en bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt, valt het in kleine veilige (onscherpe) korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, zoals zijruiten van auto’s, bushokjes, glazen (douche)deuren, glazen tafels, glazen kasten, etc.

In ons wanden er deuren gamma zijn de volgende systemen, die leverbaar zijn als wand, uitgevoerd in gehard glas:

Osso systeem• Osso
Heeft een paneeldikte van 8 mm. Osso is een wandsysteem met als basis een aluminium staander die wordt geklemd tussen vloer en plafond. Aan de gegoten aluminium schenkelvormige elementen die aan de onder en bovenzijde van de staander zijn opgenomen bevinden zich in totaal vier montage punten. Aan deze punten worden de hardglazen panelen gemonteerd.
Meer informatie over Osso


Pole systeem Pole
De gehard glazen panelen van Pole hebben eveneens een dikte van 8 mm. Pole lijkt wat constructie betreft heel erg op het Osso syteem maar heeft toch een heel eigen uitstraling. De basis van het systeem is een aluminium staander die wordt geklemd tussen vloer en plafond. Op een vergelijkbare mannier als bij Osso worden de panelen aan de staanders gemonteerd.
Meer informatie over Pole

Osso technische details
Osso staanders en glaspanelen hebben een gezamenlijke diepte van 100mm.
De standaard breedte tussen de staanders is 900mm. De begin- en einpanelen hebben een breedte van 1050mm tot 1200mm. Van de hartafstand van 900mm. tussen de staanders kan worden afgeweken behalve als bij toepassing van kasten en accessoires uit het Osso programma. Deze zijn namelijk gebaseerd op een tussenmaat van 900mm.
Osso technische details
Detail staander op eindpaneel
Een Osso staander op een eindpaneel is volledig op het glas gemonteerd. In het midden van de staander is een extra montagepunt. De staander is ca. 150mm. vanuit de zijkant van het glas geplaatst.

 


Detail staander op tussenpaneel
Bij de tussenpanelen koppelt de staander als het ware twee panelen. Naast de 4 montagepunten aan onder- en bovenzijde zijn er aan de staander ook nog geleidingsnokjes geplaatst.
Osso technische details Taatsdeur
De deurstaander is volledig op het glas gemonteerd en draait om zijn as. De deur draait open naar de staander zijde. Het is door toepassing van een vloerpot mogelijk om de deur 180 naar twee kanten te laten draaien. De vloerinbouwdiepte is 55mm. N.B. niet zonder meer toepasbaar met vloerverwarming.
Osso technische details Schuifdeuren
De schuifdeur heeft een maximale breedte van 1200mm. en kan zowel enkel als dubbel worden uitgevoerd. De deur rolt op 4 nylon wieltjes over een aluminium profiel. Dit profiel wordt gemonteerd aan dezelfde montagepunten aan de bvovenzijde van de staander als waar ook het glas mee wordt gemonteerd. Aan het profiel wordt ter breedte van de doorgang een conta-profiel geplaatst om te voorkomen dat de deur van de rail geduwd kan worden. Bij een dubbele deur is het profiel in het midden van de doorgang uitgerust met een plafondsteun om doorbuigen te voorkomen.
Osso technische details bouwkundige toepassing deuren
De Osso deuren kunnen ook in bouwkundige situaties worden toegepast. De maximale deurmaat is in dit geval 1200x3080mm.
• enkele of dubbele schuifdeur
• taatsdeur met of zonder vloerpot
• dubbele taatsdeur een deur met deurgreep en een met vloersluiting
• dubbele taatsdeur met vloerpotten (opening naar binnen en naar buiten met vaste nul-stand)

 

Dubbele schuifdeur

Enkele schuifdeur

Taatsdeur

N.B. op deze pagina's treft u maar een paar principe details aan van het Osso systeem. Een volledig overzicht van alle details met toelichting treft u aan in de technische brochure.
Osso technische details Schuifdeur in bouwkundige toepassing
Osso schuifdeuren toegepast in een bouwkundige situatie zorgen voor een zeer strakke en minimalistische uitstraling.
De deuren kunnen zowel enkel als dubbel worden toegepast, nishoog of plafondhoog.
Het deurpaneel hangt aan het bovenprofiel en schuift met behulp van nylon wieltjes. Op de vloer wordt een klein U-vormig blokje geplaatst om zwabberen van het deurpaneel te voorkomen.
Osso technische details Taatsdeur in bouwkundige toepassing
De deurstaander is volledig op het glas gemonteerd en draait om zijn as. De deur draait open naar de staander zijde. Het is door toepassing van een vloerpot mogelijk om de deur 180 naar twee kanten te laten draaien. De vloerinbouwdiepte is 55mm. N.B. niet zonder meer toepasbaar met vloerverwarming.
Pole technische details
Pole staanders en glaspanelen hebben een totale diepte van 87mm.
De standaard afstand tussen de staanders is 900mm. of 1350mm. De begin- en einpanelen zijn 80-100mm. breder. Van de gegeven standaard hartafstand tussen de staanders kan worden afgeweken behalve bij toepassing van kasten en accessoires uit het Pole programma. Deze zijn namelijk gebaseerd op een tussenmaat van 900mm. of 1350mm.
N.B. op deze pagina's treft u maar een paar principe details aan van het Pole systeem. Een volledig overzicht van alle details met toelichting treft u aan in de technische brochure.
Pole technische details Draaideur
De deurstaander is volledig op het glas gemonteerd en draait om zijn as. De deur draait open naar de staander zijde. Het is door toepassing van een vloerpot mogelijk om de deur 180 naar twee kanten te laten draaien. De vloerinbouwdiepte is 55mm. N.B. niet zonder meer toepasbaar met vloerverwarming.
Pole technische details Schuifdeur
De schuifdeur heeft een maximale breedte van 1200mm. en kan zowel enkel als dubbel worden uitgevoerd. De deur rolt op 4 nylon wieltjes over een aluminium profiel. Dit profiel wordt gemonteerd aan dezelfde montagepunten aan de bovenzijde van de staander als waar ook het glas mee wordt gemonteerd. Aan het profiel wordt ter breedte van de doorgang een conta-profiel geplaatst om te voorkomen dat de deur van de rail geduwd kan worden.
Pole technische details Vrijstaande wand
Met het Pole systeem is het mogelijk om een vrijstaande zelfdragende opstelling te creëeren.
Hierbij wordt er aan de bovenste montagepunten van de staanders een horizontaal aluminium profiel gemonteerd die alle staanders met elkaar verbind. De hiertoe verkregen constructie biedt alléén voldoende stijfheid in combinatie met een hoekverbinding van twee met elkaar verlijmde glaspanelen. De meest optimale constructie is een zogenaamde "box" opstelling met 4 wanden.
Pole technische details Vrijstaande wand in box
In onderstaande tekeningen zijn de vele mogelijkheden van het Pole systeem duidelijk zichtbaar:
1 opstelling met vloer/plafondstaanders inclusief kasten en legborden en een vrijstaande balie.
2 vrijstaande opstelling met aan de voorzijde een balie met loketfunctie. Aan de achterzijde een kastwand.
3 vrijstaande "box"-opstelling met verlichting aan het horizontale bovenprofiel en aan de voorzijde een balie met loket.
4 vrijstaande opstelling met schuifdeur. In de tussenwand is een geïntegreerde kastwand opgenomen.
Pole technische details Balie van glas
De veelzijdigheid van het Pole systeem wordt nog eens onderstreept door het feit dat er een zeer compleet balie programma leverbaar is met dezelfde esthetische kenmerken als het wandenprogramma. Het "instap model" ziet u hieronder en wordt aangeduid als type "Pole Light". Verkrijgbaar in de volgende lengte maten: 135cm., 180cm. en 225cm. De diepte is in alle gevallen 80cm.
Pole technische details Balie van glas
Naast type "Pole Light" is er ook uitgebreidere en zwaardere versie leverbaar; "Pole Big" Deze balie's zijn zowel lineair, L-vormig als in U-vorm verkrijgbaar. Meer informatie treft u aan op de spciaal hieraan gewijde pagina "balie van glas".

Als u op zoek bent naar een systeem met volwaardige akoestische eigenschappen dan zijn Pole en Osso helaas niet geschikt. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat de glaspanelen van Pole en Osso wanden niet zijn gevat in aluminium profielen zoals bij de meeste systemen gebruikelijk is. Een Pole en Osso wand heeft rondom een "open" ruimte van 10-20mm. Ook tussen de glaspanelen is er een naad van enkele milimeters. Het moge duidelijk zijn dat langs deze openingen geluid zal lekken. Er zijn echter wel transparante siliconen strips leverbaar om deze openingen te dichten maar geluidsdicht zullen deze systemen hiermee nooit worden en bovendien is het esthetisch gezien geen fraaie oplossing.

De geluidsreductie waarde van het hierbij toegepaste 8mm. geharde glas is Rw 30 dB.

Hieronder staat een korte algemene beschrijving omtrent de bepaling van de akoestische isolatie:

Glas en akoestische isolatie
De akoestische isolatie verkregen door een constructie wordt weergegeven door een eenheid die het verschil tussen binnen- en buitengeluid bepaalt. De akoestische verzwakking wordt in een laboratorium gemeten en wordt weergegeven in de eenheid R. De gewogen verzwakkingseenheid Rw wordt berekend op basis van een vergelijking tussen de gemeten R-waarden (16 waarden voor 16 reeksen van 1/3 octaaf, van 100 tot 3150 Hz) en een referentiecurve. Die wordt zodanig uitgezet dat het gemiddelde van de overschrijding van de curve gemeten naar beneden toe lager is dan 2dB. De waarde die de aldus uitgezette curve aangeeft voor de frequentie van 500 Hz heet Rw en wordt uitgedrukt in dB.
De dB waarden die hier worden gegeven zijn laboratorium waarden voor het glas (figuur 1). Aangezien de akoestische isolatie wordt bepaald door het verschil tussen twee ruimtes mag het duidelijk zijn dat er meer factoren van invloed zijn dan alleen het glas. Ook de isolerende waarde van de constructie en de vloer en het plafond zijn van belang (figuur 2). Daarnaast zijn isolerende factoren in de ruimte van de ontvanger een extra factor van belang (figuur 3). Kortom het uiteindelijke resultaat is niet vooraf te geven en zal per situatie verschillen.
Meer informatie treft u aan op onze speciale Akoestiek pagina
De hier getoonde deuren zijn afkomstig van verschillende fabrikanten waardoor er verschillen in uitvoering zijn. Onderstaand treft u per fabrikant de mogelijkheden aan:
Osso
De wanden van Osso zijn leverbaar in de volgende uitvoeringen...

Osso

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Naturel Aluminium Profielen
Zwart Aluminium Profielen
Wit Aluminium Profielen
Donker brons Aluminium Profielen
Licht brons Aluminium Profielen
Zand Aluminium Profielen
Licht grijs Aluminium Profielen
Chroom Aluminium Profielen
Zwart-grijs Aluminium Profielen

Osso

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Zacht grijs Gezuuretst glas Panelen
Zacht bruin Gezuuretst glas Panelen
Naturel Gezuuretst glas Panelen
Zacht grijs Reflecterend glas Panelen
Zacht bruin Reflecterend glas Panelen
Zwart Gelakt gelaagd glas Panelen
Wit Gelakt gelaagd glas Panelen
Ivoor Gelakt gelaagd glas Panelen
Dunas Gelakt gelaagd glas Panelen
Aubergine Gelakt gelaagd glas Panelen
Auror Gelakt gelaagd glas Panelen
Peltrox Gelakt gelaagd glas Panelen

Osso

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Grijs avio Gelakt gelaagd glas Panelen
Zacht grijs Gelakt gelaagd glas Panelen
Zacht bruin Gelakt gelaagd glas Panelen
Transparant Helder gelaagd glas Panelen

 

Pole
De wanden van Pole zijn leverbaar in de volgende uitvoeringen...

Pole

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Naturel Aluminium Profielen
Zwart Aluminium Profielen
Wit Aluminium Profielen

Pole

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Donker brons Aluminium Profielen
Licht brons Aluminium Profielen
Zand Aluminium Profielen
Licht grijs Aluminium Profielen
Chroom Aluminium Profielen
Zwart grijs Aluminium Profielen
Zacht grijs Helder gehard glas Panelen
Zacht bruin Helder gehard glas Panelen
Transparant Helder gehard glas Panelen
Zacht grijs Gezuuretst glas Panelen
Zacht bruin Gezuuretst glas Panelen
Naturel Gezuuretst glas Panelen

Pole

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Zacht grijs Reflecterend glas Panelen
Zacht bruin Reflecterend glas Panelen
Zwart Gelakt gelaagd glas Panelen
Wit Gelakt gelaagd glas Panelen
Grijs avio Gelakt gelaagd glas Panelen
Dunas Gelakt gelaagd glas Panelen
Aubergine Gelakt gelaagd glas Panelen
Peltrox Gelakt gelaagd glas Panelen
Auror Gelakt gelaagd glas Panelen
Ivoor Gelakt gelaagd glas Panelen
Transparant Helder gehard glas Panelen
Geel fluo Gelaagd glas Panelen

Pole

Omschrijving

Materiaal

Toepassing

Blauw elettrico Gelaagd glas Panelen
Grijs nebbia Gelaagd glas Panelen
Oranje mandarino Gelaagd glas Panelen
Rood scarlatto Gelaagd glas Panelen
Blauw ice Gelaagd glas Panelen
Groen persiano Gelaagd glas Panelen
Wit neve Gelaagd glas Panelen
Zwart profondo Gelaagd glas Panelen

 

GEHARD GLAS

Om gehard glas te verkrijgen wordt het glas eerst verhit tot ± 600°C en daarna snel afgekoeld. Hierdoor ontstaan duw- en trekspanningen in het glas. Het glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker dan standaard glas. Gehard glas blijft glas en kan natuurlijk breken. Het veroorzaakt echter geen scherven maar springt in vele kleine glasbrokjes uiteen (veilig).

Vele glassoorten komen in aanmerking om gehard te worden. Bijvoorbeeld floatglas, diverse soorten figuurglas, één zijde van gelaagd glas, maar ook gekleurde glaspanelen en glas met een speciale coating (zoals zonwerende beglazing).In interieurs wordt vaak met gehard glas gewerkt. Denk maar aan een hardglazen deuren of meubels van glas.

Eventuele bewerkingen aan het glas, zoals slijpen en gaten boren, moeten gebeuren vóórdat het glas de hardingsoven in gaat. Is het glas eenmaal gehard, dan is het niet meer te bewerken! De reden hiervan is de aanwezige spanning in het glas. Bij het verbreken van dit spanningsveld springt het glas.

Offerte aanvraag
Vul hier online uw gegevens
in en u ontvangt van ons
zo snel mogelijk een offerte.
Wilt u op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze
digitale nieuwsbrief
Hartelijk dank voor uw inschrijving.
Over glaswand.nl

Wie zijn wij?
Glaswand.nl geeft u alle informatie over ons bedrijf.

Meer informatie >
Inmeten & montage

Bij Glaswand.nl vindt u alle kennis
onder één dak om uw
project vakkundig
te realiseren.
• Advies
• Inmeten
• Montage

Meer informatie >
Glaswand.nl en het milieu

Wij streven ernaar zo
maatschappelijk verantwoord
te ondernemen!

Meer informatie >
Waarom glaswand.nl

Niet alléén onze jarenlange ervaring is een reden om voor ons te kiezen. Er is meer:
• Design
• Expertise
• Kwaliteit
• Service

Meer informatie >
Recent opgeleverd
Hartelijk dank voor uw aanvraag. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Op uw verzoek belt een medewerker van glaswand.nl u tijdens kantooruren om uw vragen te beantwoorden.

Op welk tijdstip wilt u gebeld worden?


Hartelijk dank voor uw aanvraag. Wij nemen contact met u op.